PAPRIKOVÉ DOMÁCÍ KLOBÁSKY

Na přípravu domácích klobásek (5kg) budeme potřebovat:
2 kg libového vepřového masa (1/3 libového vepřového masa nahraďte na jemno namletým hovězím masem pro větší šťavnatost a lepší chuť)
2 kg vepřového boku
850 g studené vody
100 g dusitanové solící směsi (pragandy)
60 g TRUMF koření Domácí klobása slovácká
Dále budeme potřebovat:
Mlýnek na maso
Vepřová střívka
Kuchyňského robota s nástavcem na plnění střívek
Domácí udírnu
Postup přípravy:
Libové i tučné vepřové maso nameleme na hrubo (hovězí na jemno) na masovém mlýnku.
Namleté maso umístíme do vhodné nádoby, přidáme ostatní ingredience - vodu, sůl a koření. Vypracujeme kompaktní směs a necháme do druhého dne odpočinout.
Druhý den dílo znovu lehce promícháme a naplníme do vepřových střívek. Naplněné střívko dělíme na jednotlivé klobásky zatočením střívka mezi klobáskami.
Klobásky udíme v domácí udírně, nebo je můžeme grilovat za syrova, vynikající jsou i pečené v troubě. Pokud klobásky udíme v domácí udírně a nejsme si jisti, že jsou správně prohřáté, doporučujeme klobásky na 40 min ponořit do cca 80°C teplé vody.
Dobrou chuť!
Tip: Klobásky můžete zavařit do sklenic a uchovat je tak déle!
Zkrátíme tepelné opracování v udírně tak aby klobásky nebyly příliš měkké. (Příklad: běžně udíme cca 6 hodin -zkrátíme dobu uzení na 3 hodiny) Ihned po vyjmutí z udírny vložíme klobásky do sklenic 0,7l. Do půlky sklenici zalijeme osolenou vodou nebo vývarem. Vložíme do zavařovacího hrnce a tepelně opracováváme při teplotě 95°C 80 minut. Uložíme na chladném tmavém místě.