Dokonalý grilovaný hermelín – pochoutka s kouřovým aroma

Kdo by odolal delikátnímu hermelínu s lahodně roztékajícím se středem, doplněnému o jemné aroma dřevěných pelet? Grilovaný hermelín je perfektní volbou pro letní grilovačky, večerní posezení s přáteli. Ať už máte peletový gril, nebo jen plynový, tento recept vás nadchne svou jednoduchostí a možností experimentovat s chutěmi.

Suroviny (1 porce)

Postup

  1. Příprava hermelínu
    Rozkrojte hermelín napůl a obě vnitřní strany lehce okořeňte. Mezi půlky vložte cibuli a uzeninu podle chuti. Pokud máte rádi a máte po ruce, hodí se i smažená cibulka. Hermelín opět přiklopte, aby vytvořil původní tvar.
  2. Dochucení
    Hermelín potřete olejem a z obou stran okořeňte opět grilovacím kořením.
  3. Aroma dřevěných pelet
    Dokonalou kouřovou chuť dosáhnete na peletovém grilu. Kdo zná a jednou zkusil, jistě přisvědčí. Aby hermelín nasál kouřové aroma, zabalte jej do alobalu - do měšce a umístěte na grilovací rošt. Poslední dvě minuty před podáváním měšec otevřete, aby se sýr intenzivně provoněl i kouřovým aroma. Nemáte peletový gril? Nechcete se ochudit o aroma kvalitního dřeva?

Grilovací koření

TIP: dejte hrst až dvě grilovacích pelet do alobalového měsce tak jako hermelín a na několika místech hrubě proděravte. Nebo si udělejte z alobalu pevnou vaničku a dejte pelety na ni. Tak zajistíte, že o aroma dřeva nepřijdete.

  1. Grilování
    Grilujte na střední teplotě. Tlakem zvenčí na hermelín zjistíte, zda už je krásně povolený a teplo udělalo své. Zhruba dvě minuty před koncem grilování otevřete opatrně měšec s hermelínem, protože teď je ta chvíle, kdy nasaje aroma dřeva.

Tipy na doladění

  • Chcete-li experimentovat, zkuste k hermelínu přidat čerstvé bylinky, sušená rajčata, žampiony nebo pikantní chilli.
  • Kromě tradiční anglické slaniny vyzkoušejte i domácí uzené nebo čabajskou klobásku
  • Pro experimentování v chuť můžete použít chalupářskou marinádu nebo párty marinádu.

Grilování s peletami – zážitek, který si zamilujete

Peletový gril posouvá přípravu hermelínu, masa a dalších pochutin na zcela novou úroveň. Jemné aroma dřeva dodá sýru nezaměnitelnou chuť a vůni. A pokud si myslíte, že hermelín je jen začátek, máte pravdu! S dřevěnými peletami se otevírá svět možností pro grilování masa, ryb i zeleniny.

Dejte šanci tomuto receptu, pusťte se do experimentování s chutěmi a proměňte svou grilovačku ve výjimečný gurmánský zážitek. Ať už si vyberete čistý buk, nebo buk/třešeň či jiné varianty pelet, výsledek bude vždy naprosto dokonalý. Dobrou chuť a skvělou grilovačku!